Oman elämäni tekijä?

Miten sinä suunnittelet elämääsi?   Lasketko yleensä eri vaihtoehdot  tarkkaan ja teet sitten ratkaisusi vai toimitko enemmänkin sen hetkisten sisäisten tuntemustesi mukaan?  Miten sitten toimimmekaan, niin elämä osaa yllättää. Vierastan sanaa ’elämänhallinta’, koska  ihmisen elämä ei yksinkertaisesti ole ihmisen hallittavissa.

Voimme hallita suhtautumistamme elämään ja sen ilmiöihin, mutta itse elämä on meitä suurempi.  Toisaalta ihmettelen, kuinka tapaan joskus niin vilpitöntä uskoa ihmisen omaan kykyyn arvioida puolueettomasta ja järkevästi eri asioita. Saatamme paheksua menneiden sukupolvien tekoja ja vanhanaikaista ajattelua, mutta olemme sokeita arvioimaan itseämme oman aikamme lapsina.

On helppo alkaa pitää yleistä mielipidettä totuutena, jota ei tarvitse edes kyseenalaistaa. Silloin luulemme hallitsevamme ajatteluamme, vaikka olemmekin vain menneet massan mukaan.   Maistelepa tätä taustaa vasten vaikkapa nimeä ’Jeesus’ ja tai hänen sanojaan: ’Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani. Jos te tunnette minut, opitte tuntemaan myös minun Isäni.’ (Joh. 14:6,7).   Ehkä et ole pyytänyt  Jeesukselta apua, koska mieltäsi hallitsevat toisten mielipiteet hänestä.  Entäpä jos kokeilet…jo tänään.

Ilkka Pihlajamäki 3.2.2014