MIEHEN KIRKKO

Luterilainen kansankirkkomme elää monenlaisessa murroksessa ja muutoksessa. Yksi kehityssuunta on se, että naisten osuus kasvaa kirkon arkitodellisuudessa. Kirkon työntekijöistä vain noin viidesosa on miehiä, ja naisten osuus näkyy suurempana myös jumalanpalveluksissa, kuorotoiminnassa, raamattuilloissa ja monissa muissakin viikkotoiminnoissa. Varsinkin työikäiset miehet ovat kadonneet vuosien varrella seurakunnan toiminnasta.

Missä olet mies ja missä on kirkkosi? Mikä saisi sinun askeleesi suuntautumaan kirkon alttaria kohti?

Itselleni kirkkoon kuulumisen ja seurakunnan toimintaan osallistumisen perusteet löytyvät uskosta ja kristityn tehtävän hoitamisesta. Uskon Jumalaan, Jeesukseen Kristukseen ja Pyhään Henkeen. Olen sen verran syntinen mies, että tarvitsen tämän taivaallisen joukko-osaston varmistamaan taivaspaikkani ja edes kohtuullisen maallisen vaelluksen. Tarvitsen Jumalan sanaa, ehtoollista, jämäkkää puhetta ja miehistä vuorovaikutusta. Olen kirkossa, kun miehet puhuvat asiaa ja tekevät elämästä totta. Olen kirkossa luonnossa liikkuessa, kalareissuilla ja saunan lauteilla, kun miehet laskettelevat ulos sielunsa syvimpiä tuntoja ja karttuneita murheita. Tarvitsen kirkon alttaria, koska siellä seurustelen suurimman ja syvimmän todellisuuden kanssa: olen pyhän Jumalan edessä.

Eikä tässä vielä kaikki. Uskon, että minua tarvitaan miehenä, koska osaan tehdä hyviä ja hyödyllisiä asioita. Olen saanut Luojaltani lahjoja ja aion niitä käyttää, en omaksi ilokseni vaan yhteiseksi hyödyksi ja iloksi. Mutta haluan ennen muuta ilmaista uskoa ja kantaa vastuuta tuhdin miesporukan kanssa.

Pyhäinpäivän iltamessu toimitettiin miessakin voimin. Jäi hyvä mieli, kun meitä oli monta jakamassa vastuuta ja touhuamassa yhdessä. Palvelimme surevia ja osoitimme kaikille naisille, että vielä miehistäkin irtoaa. Haluan miesten kirkon palaavan kunnian tilaan tai syntyvän siihen komeuteen uudelleen. 50 prosentin tavoite voisi olla hyvä. Sadasta osallistujasta 50 miestä! Se kuulostaa ja myös näyttää hyvältä.

Tule siis rakentamaan miehen kirkkoa! Harjoittelumaastona voisi toimia Petäjälahden miestenillat, jossa on miehistä puhetta, makkaravalkeat ja kuuma sauna. Seuraava ilta on ke 12.11. klo 17.30 alkaen.

Seppo Ojala