Pääsiäinen 2018

Hiljainen viikko kutsuu meitä ihmettelemään - todellisuus on enemmän kuin osiensa summa

Kiirastorstaina seurakuntakodin alttarilla Jeesuksen ystävien kynttilät sammutetaan merkiksi siitä, että Jeesus jäi yksin. Sen jälkeen alttari puetaan mustaan ja luetaan psalmin 22 kärsivän riutuva teksti. Tätä ennen ollaan osallistuttu ehtoolliselle – ihan samoin kuin tuhannet muut suomalaiset tekevät kiirastorstain iltana. Viimeinen virsi lauletaan ilman säestystä. Se ennakoi pitkäperjantaita, jolloin soittimetkin surevat ja vaikenevat.

Pitkäperjantaina Jeesuksen kuolinhetken hartaudessa klo 15 mustiin verhotulla alttarilla palaa yksi kynttilä, joka sekin sammutetaan luettaessa tekstiä Jeesuksen kuolemasta ristillä. Virsistä avautuu armon ihmeellisyys, joka vie käsityskyvyn tuolle puolelle ihmettelemään perimmäisiä kysymyksiä.

Pääsiäislauantai on hiljainen lauantai ja sen aiheensa on haudassa lepäävän Jeesuksen muisteleminen. Iltarukoushetken (klo 18) on suunnitellut Kalevi Rautjoki. Rukouksen jälkeen jäädään laulamaan vielä yksinkertaisen kauniita Taize-lauluja lauluryhmän kanssa. Lopuksi nautitaan yhdessä iltapalaa. Lauantaita sävyttää toivo, jonka pääsiäisaamuna koittava Jeesuksen ylösnousemus tuo mukanaan.

Pääsiäisen sanomaa pääsiäisaamuna voi ottaa vastaan katselemalla, kuuntelemalla, ihmettelemällä, laulamalla ja kynttilöitä sytyttämällä. Klo 10 messussa voit käydä katsomassa Jeesuksen tyhjää hautaa, jonne voit tuoda mukanasi rairuohoa, virpomisvitsoja tai jotain muuta kaunista. Lehterilaulajat on mukana tuomassa musiikin pääsiäisiloa messussa. Messun jälkeen on tarjolla kirkkokahvit, rahkapiirakkaa ja ehkä suklaamuniakin. Lapsille on varattu pääsiäisaiheisia tehtäviä.